Tänään tein joulua varten porkkanalaatikkoa ja karjalanpiirakoita. Kummankin reseptejä muokkasin vähän karpimpaan suuntaan. Porkkanalaatikon resepti löytyy täältä ja karjalanpiirakoihin keittelin tavallisen riisitäytteen sijaan täytteen ohrasta ja täysmaidosta. Mies suhtautui moiseen kokeiluun skeptisesti, mutta joutui myöntämään että ohratäytteiset karjalanpiirakat ovat tosi hyviä. Etten jopa sanoisi maistuvampia kuin se makuköyhä riisi... Ohraiset karjalanpiirakat käyvät kaikkein parhaiten hyväkarpille, tämmöisellä alakarpilla hiilarit kiipeävät niilläkin helposti yli päivän saldon.

Karjalanpiirakat ohratäytteellä

kuoritaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
(tai 5,5 dl ruisjauhoja ja loraus sulatettua voita leipoutuvuutta parantamaan - sain tämän vinkin vasta tänään eli on kokeilematta)

täyte:
2 dl vettä
1,5 dl ohrasuurimoita
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa

Keitä ensin ohrapuuro. Laita 2 dl vettä kattilaan kiehumaan ja lisää veden kiehahdettua ohrasuurimot. Hämmentele kunnes vesi imeytyy ohrasuurimoihin ja lisää vähitellen maito. Muista hämmentää huolella. Keitä ainakin 30 min ja kunnes mukava puuromainen koostumus on saavutettu. Lisää lopuksi suola ja annan puuron hautua hetki kannen alla.

Sekoita kuoritaikinan ainekset ja leivo siitä pitkä pötkö, paloittele. Leivo paloista palloja ja litistä ne ruisjauhoissa kumminkin puolin. Pistä litistetyt pallot lepäilemään muovin alle. Ajele lituskoista piirakankuoria pualikalla. Siirrä valmiit kuoret muovin alle ja ripottele aina kahden kuoren väliin ruisjauhoja. Täytä kuoret ruokalusikallisella ohrapuuroa, levitä täyte lusikalla piirakan muotoon kuoren sisälle. Vinkki: jos lusikka tuntuu tarttuvan puuroon, huuhtele sitä välillä vesilasissa, jossa on kylmää vettä. Rypytä. Paista 250 asteessa, kunnes pinta ja täyte saa vähän väriä. Laita piirakat uunista peitteiden alle. Voitele voi-vesiseoksella.

***

Joulu on tulossa ja vaikka jouluna en aiokaan miettiä mitä suuhuni pistän, niin silti tuntuu hyvältä varata myös vähintäänkin hyvähiilarisia vaihtoehtoja. Ainakaan nyt ajatus monestakaan perinteisesti joulupöytään kuuluneesta herkusta ei ihmeemmin houkuta. Joulusuklaat kylläkin. :D Mihinkäs suklaasyöppö paheestaan pääsisi.