Ostin torstaina Tunnelma-suklaarasian. Vähän niin kuin pakkorako, kun kerran halvalla sai... Ylivoimaisesti paras suklaarasia on tuo Fazerin Tunnelma, sääli vaan kun liian kallis normaalihinnalla. Mutta nyt sattui hyppäämään koriin puolella hintaa, joten eipä siinä muuta voinut kuin suunnitella mättöä.

Rasia oli kyllä muuttunut sitten viime vuoden, konvehteja ei ollutkaan enää yhtä paljon erilaisia kuin ennen. Mutta hyvä rasia silti edelleen. Torstai-ilta siis oli vapaata, joten söin kahvin kanssa konvehteja oikein urakalla. Rangaistuskin moisesta rietastelusta tietenkin seurasi, ensin hillitön sokerihumala, sitten hirveä väsymys ja sydämentykytystä. Eli ei mitään vaarallista, mutta epämukavaa silti. Iltauniksi meni...

Perjantaina rasiasta oli vielä puolet jäljellä, joten edellisestä päivästä mitään oppimattomana päätin ottaa vapaaillan uusiksi. Tällä kertaa vähän maltillisemmin, ei tullut edes huono olo. Silleen jänniä nämä repsahdukset, että vaikka niitä on kiva välillä tehdä, niin silti tavalliseen karppailuun palaaminen on sekin oikein mukavaa eikä tunnu ollenkaan vaikealta. Ja mikä parasta, painonlaskuun näillä ei näytä olevan sen kummempaa vaikutusta.

Suklaakonvehtien valmistusainelista on muuten murheellista luettavaa: kovetettua kasvirasvaa eli aika pomminvarmasti noita herkkuja nauttimalla saa paitsi yliannoksen sokeria myös transrasvoja sisuksiinsa. Huoks! Pakkoko joka tuuttiin on tunkea kovetettua kasvirasvaa nykyisin? Miksi vanhat kunnon kerma ja voi eivät kelpaa?

Lidlissä oli taas vaihteeksi kivennäisvettä vaivaiset 39 senttiä puolentoista litran pullo. Hamstrasin vaivaiset 48 pulloa. :) Tässä välillä jatkuvan vedenjuonnin seurauksena aloin olla jo suonenvetoherkkä, kivennäisvettä juomalla tuokin kiusa on hellittänyt. Mutta eipä ihme jos liiallinen vedenjuonti huuhtelee pois vähän tarvittaviakin aineita, juon kuin kameli. Paitsi siksi että välillä käyn aivan ilmeisesti ketoosissa ja sehän kuluttaa nesteitä myös sen takia, että lypsettävänä lehmänä myös maidontuotannon ylläpitäminen vaatii extranesteytystä.

Eilen tein kinkkupiirakkaa, oli todella herkkua!

Kinkkupiirakka

Pohja:
80 g voita
80 g mantelijauhoja
150 g juustoraastetta

Täyte:
150 g (palvi)kinkkua paloiteltuna
1 paprika kuutioituna
reilusti juustoa
2 kananmunaa
pitkä loraus kermaa (ehkä 1 dl?)
vähän maitoa
mustapippuria tai yrttimausteita

Sekoita pehmeään voihin mantelijauho ja juustoraaste. Taputtele piirakkavuoan pohjalle, paista 175 asteisessa uunissa 10 min. Lado pohjan päälle pilkottu kinkku, paprika ja juustoraaste. Sekoita kananmunat, kerma, maito ja mausteet ja kaada varovasti täytteen päälle. Paista vielä puolisen tuntia tai kunnes juustoraaste saa vähän väriä.

***

Erityisesti pohja on hyvä, moni piirakkahan on ilman vehnäjauhopohjaa karppia jo tavisresepteissäkin.